Innowacyjność przedsiębiorstw a współpraca w sieci - Kozioł, Katarzyna (Innovation of Enterprises and Networking, 2010)
Innowacyjność jest jednym z najważniejszych czynników determinujących konkurencyjność gospodarki. Na innowacyjność gospodarki wpływa innowacyjność przedsiębiorstw, która zależy m.in. od jakości i ilości powiązań z innymi podmiotami generującymi wiedzę i innowacje w gospodarce (sieć innowacyjna). Podmioty te mogą pochodzić ze sfery przemysłu czy nauki. Artykuł wprowadza do tematyki innowacji, przynosi definicję sieci, charakterystykę jej struktury, rodzajów powiązań oraz korzyści i wad, jakie daje pozostawanie w sieci. Rozważania ilustruje przykład praktyczny - sieć fińskiej korporacji Nokia. Analiza jej funkcjonowania pozwala stwierdzić zmianę strategii innowacyjnej Nokii - na rzecz większej otwartości i współpracy w sieci.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 362-372
Keywords: innowacje; innowacyjność przedsiębiorstw; sieć współpracy; korporacja transnarodowa Nokii