Analiza źródeł dochodów budżetowych gminy - Sobczyk, Andrzej (Analysis of a Commune's Income Sources, 2010)
Dochody z tytułu udziału w podatkach dochodowych stanowią główne źródło zasilania budżetu gmin z dochodów własnych. Dzięki zwiększeniu udziału gminy w podatku dochodowym od osób fizycznych, znacząco wzrosło ich znaczenie w finansowaniu lokalnego rozwoju. W artykule przedstawiono próbę oceny wpływu dochodów mieszkańców na wielkość dochodów budżetowych gminy z tytułu podatku dochodowego od osób fizycznych na przykładzie danych dotyczących gminy Jarocin.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 660-667
Keywords: podatki; rozwój lokalny; budżet