Analiza komparatystyczna alokacji czasu ludności : podejście ekonomiczne - Hozer-Koćmiel, Marta; Gierałtowska, Urszula (Time Allocation Comparative Analysis : the Economic Approach, 2010)
Celem artykułu jest badanie sposobu wykorzystania czasu przez kobiety i mężczyzn w Europie w podziale na grupy wieku. Autorki postawiły tezę, że można wyodrębnić grupy krajów o podobnej alokacji czasu kobiet i mężczyzn wykazujące wspólne cechy (ekonomiczne, społeczne, demograficzne, kulturowe, etniczne). Badanie alokacji czasu przeprowadzono, wykorzystując grupowanie metodą k-średnich. W konsekwencji dla kobiet wyodrębniono grupę krajów nordyckich o podobnej alokacji czasu. Dla mężczyzn nie udało się wyodrębnić spójnej grupy, która oprócz podobnej alokacji czasu wykazałaby inne wspólne cechy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 517-525