Umiejętności kierownicze w procesie kształtowania kluczowych kompetencji przedsiębiorstwa - Krzakiewicz, Kazimierz; Roszyk-Kowalska, Gabriela; Stańda, Andrzej (Management Skills in the Process of Shaping Key Competence of a Company, 2010)
Studia literatury i przeprowadzone badania empiryczne uzasadniają tezę, że w kształtowaniu kluczowych kompetencji przedsiębiorstw niezbędne jest posiadanie określonych umiejętności kierowniczych, a konieczność ich ciągłego doskonalenia jest bodaj najbardziej istotną cechą współczesnych kierowników. Jednocześnie istnieje luka kompetencyjna wyznaczona stopniem opanowania tych umiejętności kierowniczych. Opisanie przedmiotowego zjawiska i wyjaśnienie zależności, jakie zachodzą między umiejętnościami kierowniczymi a kluczowymi kompetencjami przedsiębiorstw, pozwoliło na opracowanie wzorca kierownika mającego umiejętności kierownicze niezbędne w procesie kształtowania kluczowych kompetencji przedsiębiorstw.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 94, s. 167-175