Zastosowanie modeli dojrzałości w zarządzaniu informatyczną infrastrukturą organizacji - Zygała, Ryszard (Maturity Models Application in It Organization Infrastructure Management, 2010)
Koncepcja modeli dojrzałości została rozwinięta przez Software Engineering Institute jako metoda doskonalenia procesów produkcji oprogramowania. Współczesna postać tej metody, pod nazwą CMMI (Capability Maturity Model Integration), stanowi de facto standard, który stał się inspiracją dla rozwoju nowych obszarów zastosowań wspomnianej koncepcji. Głównym celem artykułu jest zaprezentowanie genezy, istoty i podstawowych celów tej koncepcji oraz uwarunkowań, które należy uwzględnić przy wykorzystaniu modeli dojrzałości w doskonaleniu procesów gospodarczych, realizowanych w komórkach informatycznych organizacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 88, s. 269-277
Keywords: modele dojrzałości; doskonalenie procesów IT; CMMI; Cobit