Realizacja umów ubezpieczenia dla podmiotów sektora finansów publicznych - Janowicz-Lomott, Marietta; Łyskawa, Krzysztof (Realization of Insurance Contracts by Public Finance Sector Units, 2010)
Zawieranie umów ubezpieczenia przez podmioty sektora finansów publicznych podlega, jak wszystkie inne wydatki na usługi, rygorom prawa zamówień publicznych. Specyfika umów ubezpieczenia powoduje, że konieczne staje się bardzo precyzyjne ustalenie Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia (siwz). Jednak doświadczenie w realizacji takich umów wskazuje, że zakłady ubezpieczeń są gotowe do akceptowania coraz nowszych klauzul dodatkowych. W efekcie takiego podejścia zakres ochrony jest tak szeroki, że znoszone są podstawowe zasady obowiązujące w ubezpieczeniach (np. zasada proporcji). Dodatkowo zamawiający uzyskują znacznie niższe stawki od innych podmiotów gospodarczych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 117, s. 130-138