Dyskretne implikacje ICAPM jako narzędzie wyceny akcji - Urbański, Stanisław (ICAPM Discrete Implications - a Tool for Assessing the Value of Shares, 2009)
W pracy dokonano symulacji równowagi cenowej akcji notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie w latach 1995-2004. Analizie poddano klasyczną wersję modelu CAPM, model F&F, model Petkowej oraz model zaproponowany przez Urbańskiego. Testy wymienionych procedur przeprowadzone zostały w zakresie analizy szeregów czasowych. Dokonano również wizualnej oceny błędów wyceny, którą przedstawiono w formie graficznej stosowanej przez Jagannathana i Wanga. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 48, s. 823-835