Eksperymentalne badanie efektywności instytucji rynkowych - Jakubowski, Rafał M.; Kuśmierczyk, Paweł (The Experimental Studies on the Efficiency of Market Institutions, 2009)
Podstawowymi narzędziami do zwiększania dobrobytu społeczeństw są rynki. Wysoce abstrakcyjne, neoklasyczne modele mikroekonomiczne nie są w stanie wyjaśnić wielu istotnych kwestii związanych ze sposobem zorganizowania wymiany na rynkach - ekonomiści zajęli się badaniem rozwiązań składających się na instytucjonalną (i techniczną) strukturę rynków. Na skutki koordynacji rynkowej wpływa wiele czynników równocześnie. W związku z tym określenie wpływu poszczególnych instytucji na efekty koordynacji rynkowej w oparciu o obserwacje rzeczywistości jest bardzo trudne. W artykule pokazano, że skutecznym sposobem są eksperymenty ekonomiczne. Zaprezentowane przykłady pokazują, iż doświadczenia laboratoryjne będą wkrótce popularną metodą badań ekonomicznych, m.in. efektywności rozmaitych instytucji rynkowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 74, s. 302-310
Keywords: instytucje rynkowe; efektywność; eksperymenty ekonomiczne