Determinanty decyzji outsourcingowych w przedsiębiorstwach hotelarskich - Pawlicz, Adam (Outsourcing in hospitality enterprises, 2011)
W artykule przedstawiono teoretyczne aspekty outsourcingu w przedsiębiorstwach hotelarskich, które zostały zilustrowane wynikami przeprowadzonych badań w przedsiębiorstwach hotelarskich w Kołobrzegu. Po wprowadzeniu dokonano krótkiego przeglądu teorii ekonomicznych wyjaśniających fenomen outsourcingu oraz integracji pionowej w przedsiębiorstwach. Następnie dokonano przeglądu literatury z zakresu wykorzystania outsourcingu w przedsiębiorstwach hotelarskich oraz przedstawiono wyniki badań przeprowadzonych na potrzeby artykułu w przedsiębiorstwach hotelarskich w Kołobrzegu. Badania potwierdzają główne założenia ekonomii kosztów transakcyjnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 115-124
Keywords: outsourcing; hotelarstwo; przedsiębiorstwo; koszty transakcyjne; Kołobrzeg