Orientacja na klienta jako podstawowe kryterium działalności firmy Lantmannen Unibake Poland Sp. z o.o.c - Żołnierzak, Arkadiusz (Customer orientation as a basic criterion of the company of Lantmannen Unibake Poland Sp. z o.o., 2011)
Niniejsza praca poświęcona została w całości firmie Lantmannen Unibake Poland Sp. z o.o., producentowi szerokiej gamy produktów piekarskich w Polsce. Opisuje historę powstania firmy, jej rozwój i zachodzące zmiany w ciągu osiemnastu lat. Na podstawie firmy opisane zostały sposoby budowania długofalowych relacji z klientami, którzy stanowią punkt wyjścia w planowaniu strategii marketingowej przedsiębiorstwa. Celem tej pracy jest pokazanie, jak ważne dla funkcjonowania przedsiębiorstwa w walce z konkurencją jest uważne słuchanie, definiowanie i zaspokajanie potrzeb klientów przez dostarczanie im najwyższej jakości, bezpiecznych i innowacyjnych produktów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 151, s. 793-804
Keywords: jakość; pieczywo; bułki; piekarnia; klient