Polityka podatkowa miast województwa lubelskiego po akcesji do Unii Europejskiej - Miszczuk, Magdalena (The Municipal Taxes Policy of the Region after the Accession to the European Union, 2009)
Celem opracowania jest zbadanie polityki podatkowej w zakresie podatku od nieruchomości w 20 gminach miejskich województwa lubelskiego w latach 2004-2008. Badaniom poddane zostały uchwalone stawki podatków oraz wprowadzone na mocy uchwał zwolnienia podatkowe. Wybrany okres badania pozwolił też na odpowiedź na pytanie, w jakim stopniu samorządy - poprzez instrumenty podatkowe - wpływają na przedsiębiorców działających na terenie miast w warunkach ograniczeń wprowadzonych wejściem Polski do UE. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 46, s. 272-285