Oddziaływanie samorządu lokalnego na rozwój turystyki i branży turystycznej w wybranych gminach powiatu jeleniogórskiego - Rapacz, Andrzej; Jaremen, Daria E. (The Influence of Local Authorities on the Development of Tourism and Tourist Branch in Selected Communes of Jelenia Góra District, 2009)
W opracowaniu dokonano analizy porównawczej aktywności wybranych gmin powiatu jeleniogórskiego na rzecz rozwoju turystyki i branży turystycznej oraz podjęto próbę oceny skuteczności stosowania przez władze lokalne różnych typów narzędzi. W tym celu mogą być wykorzystywane określone narzędzia administracyjno-prawne, organizacyjne, ekonomiczne i informacyjno-promocyjne, które tworzą instrumentarium oddziaływania samorządu lokalnego na gospodarkę lokalną, w tym podmioty gospodarki turystycznej działające w gminie. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 46, s. 303-314