Funkcjonowanie układów miejskich i ewolucja zagospodarowania przestrzeni miast - Heffner, Krystian (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Rozdział poświęcono wybranym zagadnieniom związanym z oceną uwarunkowań zagospodarowania przestrzeni miast i ich znaczeniem dla rozwoju struktur miejskich. Problemom związanym z relacją rozwój miast – ewolucja form ich zagospodarowania poświęcono liczne pozycje literatury i od wielu dekad stanowią one przedmiot wielostronnych, często interdyscyplinarnych badań, studiów i rozważań. Sformułowano również liczne teorie odnoszące się do funkcjonowania miast w układach sieci osadniczej, w systemach gospodarczych, w strukturach regionalnych, opracowano także liczne modele wyjaśniające te procesy. Jest także wiele powiązań pomiędzy teoriami i modelowaniem rozwoju ośrodków miejskich a polityką regionalną i teoriami rozwoju regionów. Celem tekstu jest przedstawienie głównych i zmieniających się uwarunkowań funkcjonowania układów miejskich oraz podkreślenie ewolucyjnego charakteru tych procesów na podstawie konkluzji wynikających z przeglądu i analizy licznych badań oraz rozważań koncepcyjnych poświęconych tym zagadnieniom.
Heffner, K. (2023). Funkcjonowanie układów miejskich i ewolucja zagospodarowania przestrzeni miast. W: D. Rynio, A. Zakrzewska-Półtorak (red.), Przestrzeń i regiony w nowoczesnej gospodarce. Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Stanisławowi Korenikowi (s. 40-63). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: uwarunkowania zagospodarowania przestrzeni miast; czynniki rozwoju miast; koncepcje zagospodarowania miast; urban land use conditions; drivers for urban progress; urban development concepts