Obszary funkcjonalne jako jednostki terytorialne – wyzwania dla nauki i polityki rozwoju - Szafranek-Stefaniuk, Edyta (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Obszary funkcjonalne stały się istotnym elementem układu jednostek regionalnych, do których kierowane jest wsparcie finansowe w ramach polityki regionalnej nastawionej terytorialnie. Z tego względu są też ważnym zagadnieniem współczesnych badań regionalnych. Zmieniające się uwarunkowania i procesy rozwoju powodują przeobrażenia struktur przestrzennych, a zatem ewoluowanie zasięgów obszarów spełniających kryteria obszarów funkcjonalnych. Fakt ten generuje potrzebę aktualizacji metodyki wyznaczania obszarów funkcjonalnych tak, aby była ona zgodna z dotychczasowym dorobkiem naukowym oraz uwzględniała założenia i wytyczne polityki regionalnej, zarówno w warstwie jej programowania, jak i realizacji. Opracowanie koncentruje się na dwóch kwestiach, tj. wskazaniu, jak są rozumiane obszary terytorialne w polityce rozwoju regionalnego ukierunkowanego terytorialnie, oraz uzasadnieniu potrzeb rozwoju badań nad tymi obszarami, w szczególności metodyką ich delimitacji. Obie kwestie są zależne od siebie i dlatego jest ważne, aby integrować wymiar naukowy z praktycznym. Opracowanie ma charakter teoretyczno-poznawczy, stanowiący głos w dyskusji nad wskazanym zagadnieniem.
Szafranek-Stefaniuk, E. (2023). Obszary funkcjonalne jako jednostki terytorialne – wyzwania dla nauki i polityki rozwoju. W: D. Rynio, A. Zakrzewska-Półtorak (red.), Przestrzeń i regiony w nowoczesnej gospodarce. Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Stanisławowi Korenikowi (s. 137-145). Wrocław:Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: rozwój terytorialny; obszary funkcjonalne; polityka regionalna; badania naukowe; territorial development; functional areas; regional policy; research