Strategia organizacji a jej funkcja personalna (próba systematyzacji zagadnienia) - Antczak, Zbigniew (Corporate Strategy and Personnel Function (Diagnosis and Systematization), 2009)
Celem rozważań była systematyzacja relacji pomiędzy strategią przedsiębiorstwa a funkcją personalną danej organizacji. W diagnozie rozpatrzono dwa poziomy transformacji związane ze strategicznym zarządzaniem funkcją personalną oraz strategią personalną (lub strategiami personalnymi). Dotychczasowe dyskusje oraz badania wskazują, iż istnieje potrzeba eksploracji tych zagadnień. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 49, s. 119-126