Kompetencje zasadniczym czynnikiem zmian w małych i średnich przedsiębiorstwach - Lenart, Anna (The Competence as a Main Factor of Changes in SME, 2009)
W gospodarce opartej na wiedzy organizacje muszą zwiększać elastyczność działania i reagować na zmieniające się wymagania otoczenia. Powoduje to zmiany wymagań kompetencyjnych stawianych pracownikom. Warunkiem koniecznym przeprowadzenia zmian w MŚP jest zatrudnianie pracowników o odpowiednich kompetencjach, a także nakłanianie pracowników do doskonalenia i rozwijania kompetencji. Zarządzanie kompetencjami akcentuje strategiczne znaczenie pracowników w dążeniu do celów przedsiębiorstwa. System zarządzania kompetencjami podnosi jakość zarządzania kapitałem ludzkim, przez co przyczynia się do sukcesu organizacji w zakresie zarządzania zmianami. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 49, s. 611-617