Zastosowanie analitycznych i numerycznych metod wspomagania projektowania do lamp z falą bieżącą - Wiejak, Waldemar Tadeusz (Application of Computer Aided Analytical and Numerical Methods to Design of the Traveling Wave Tubes, 2012)
W pracy pokazano zastosowanie programów klasy MES i SAC do projektowania podstawowych podzespołów LFB przy wsparciu metod analitycznych w zakresie symulacji transportu ciepła w linii opóźniającej praz rozkładu pola magnetycznego układu ogniskującego
Keywords: metoda elementów skończonych; lampa z falą bieżącą; linia opóźniająca; kolektor elektronów; wyrzutnia elektronów; adapter linia koncentryczna-falowód; rezystancja termiczna; prąd przechwytu; gęstość mocy strat