Ocena metodami akustycznymi procesu niszczenia betonów samozagęszczonych - Gorzelańczyk, Tomasz (Assessment of the failure of self-compacting concretes by acoustic techniques, 2008)
W pracy przedstawiono ocenę procesu niszczenia betonów samozagęszczonych i wyznaczenia dla nich poziomu naprężeń inicjujących i krytycznych w funkcji przyrostu naprężeń ściskających. Badania przeprowadzono z użyciem metod akustycznych: ultradźwiękowej i emisji akustycznej
Keywords: naprężenia inicjujące pękanie; wilgotność; naprężenia krytyczne; struktura porów powietrznych; beton - proces niszczenia; badania nieniszczące - metody akustyczne; beton samozagęszczalny; beton samozagęszczony; beton