Wspomagana fitostabilizacja metali ciężkich w glebach - Krzyżak, Jacek (Politechnika Wrocławska, 2013)
Celem pracy było opracowanie metody wspomaganej fitostabilizacji gleb silnie zanieczyszczonych metalami ciężkimi z wykorzystaniem dodatków stabilizujących - węgla brynatnego i wapna nawozowego, oraz kostrzewy trzcinowej. Oceny efektywności procesu dokonano na podstawie zmian fizyko-chemicznych i biologicznych parametrów gleby
Keywords: metale ciężkie; wspomagana fitostabilizacja; węgiel brunatny; wapno nawozowe; kostrzewa trzcinowa