Strategie zachowań przedsiębiorstw na rynku ciepła - Ropuszyńska-Surma, Edyta; Węglarz, Magdalena (Strategies of firms behavior on heat market, 2012)
W artykule został przedstawiony model przykładowego monopolistycznego rynku ciepła. Przeanalizowano w nim zachowania monopolisty w przypadku podjęcia próby wejścia nowego gracza na rynek. Problem decyzyjny przedstawiono z perspektywy podejmowanych przez monopolistę działań odstraszających, wykorzystując w tym celu teorię gier, a dokładnie grę dwuosobową o sumie niezerowej. Przeprowadzono analizę według modelu Cournota, w którym strategiami graczy są wielkość produkcji, w tym przypadku ilość wytworzonego ciepła. Zaproponowana została funkcja celu, do zdefiniowania której konieczne było oszacowanie krzywej kosztów przeciętnych przedsiębiorstwa. Krzywa kosztów przeciętnych została oszacowana na podstawie badań przeprowadzonych w przedsiębiorstwie ciepłowniczym. Opierając się na otrzymanych wynikach, zaproponowano strategie działania dla obu graczy
Ekonometria = Econometrics, 2012, Nr 4 (38), s. 145-156
Keywords: rynek ciepła; odstraszanie strategiczne; teoria gier; strategie graczy; heat market; strategic deterrence; game theory; player's strategies