Symulacyjne badanie wpływu częstości występowania luk niesystematycznych w szeregach czasowych na dokładność prognoz - Oesterreich, Maciej (Simulation study of influence of frequency of incidence of non-systematic gaps in time series on accuracy of forecasts, 2012)
W pracy przedstawione zostały wyniki wykorzystania metod symulacyjnych do badania wpływu częstości występowania luk niesystematycznych na dokładność prognoz inter- oraz ekstrapolacyjnych w szeregu czasowym z wahaniami sezonowymi o cyklu rocznym (12-miesięcznym). Analizie poddano kształtowanie się produkcji energii elektrycznej w Polsce w latach 2002-2011. Do budowy prognoz wykorzystano modele szeregu czasowego z periodycznym składnikiem sezonowym, w którym sezonowość była opisywana za pomocą zmiennej zero-jedynkowej lub wielomianu trygonometrycznego, a także modele hierarchiczne. Obliczenia zostały wykonane z wykorzystaniem pakietu R oraz Statistica 9.0.
Ekonometria = Econometrics, 2012, Nr 4 (38), s. 186-196
Keywords: symulacje; luki niesystematyczne; prognozowanie; simulations; non-systematic gaps; forecasting