Inwigilacja zakładów dolnośląskich w świetle dokumentów władz bezpieczeństwa na przykładzie załogi pracowniczej przedsiębiorstwa Pafawag w latach 1945-1952 - Czmuchowski, Adam; Rak, Mateusz (Surveillance of Lower Silesian plants in view of protection authorities documents on the example of Pafawag company staff in years 1945-1952, 2012)
Po II wojnie światowej w Polsce nastąpiła silna potrzeba odbudowy gospodarki kraju. W artykule podjęta została próba przedstawienia i klasyfikacji metod używanych przez agentów Urzędu Bezpieczeństwa oraz wpływu prowadzonej inwigilacji na produkcję na Dolnym Śląsku. Przedmiotowa analiza dokonana została na przykładzie Pafawagu, jednego z największych przedsiębiorstw w przemysłowych dziejach Wrocławia. Przy powstaniu artykułu dokonana została analiza materiałów ze zbiorów wrocławskiego oddziału IPN-u, a także literatury w Bibliotece Głównej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu oraz Uniwersytetu Wrocławskiego. Cenne okazały się materiały przekazane przez dra hab. Jędrzeja Chumińskiego, prof. UE, oraz Pana Zbigniewa Wojciechowskiego ze Stowarzyszenia Byłych Pracowników Pafawagu.
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2012, Nr 2 (6), s. 180-198
Keywords: przemysł; Wrocław; Pafawag; inwigilacja; Służba Bezpieczeństwa; industry; Lower Silesia; surveillance; Security Office; Polish People's Republic; staff; The Institute of National Remembrance