Koncepcja wyceny obszarów przyrodniczo cennych - Zielińska, Anetta (Evaluation methods of naturally valuable areas, 2012)
Wycena komponentów środowiska przyrodniczego służy często ustaleniu strat środowiskowych w pieniądzu. Wycena wartości obszarów przyrodniczo cennych powinna być oparta na rzetelnych metodach i technikach waloryzacji tych obszarów. Istnieją różne metody przeprowadzenia ogólnej oceny wartości obszarów przyrodniczo cennych. Do najczęściej stosowanych zalicza się: (1) metodę kosztów podróży, (2) metodę nakładów prewencyjnych, (3) koncepcję minimalnego standardu bezpieczeństwa. W artykule przedstawione zostały wybrane problemy dotyczące wyceny elementów oraz komponentów obszarów przyrodniczo cennych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2012, Nr 265, s. 414-423
Keywords: metody wyceny; obszary przyrodniczo cenne; evaluation methods; naturally valuable areas