Spatial visualisation tools in business information systems - Pawełoszek, Ilona; Stępniak, Cezary (Business Informatics, 2013)
Artykuł prezentuje prototypową aplikację o nazwie Spatial Visualization Tool (SVT), która może być użyta do wizualizowania w postaci interaktywnej mapy danych pochodzących z różnych rodzajów systemów informatycznych i zewnętrznych źródeł, takich jak Internet i bazy dokumentów. Koncepcja artykułu jest oparta na założeniu, że dane w systemach informatycznych mogą być wizualizowane w sposób analogiczny do map geograficznych. Taka wizualizacja może być bardzo czytelna i służyć jako wsparcie procesów decyzyjnych opierających się na dużych ilościach danych. Pierwsza część artykułu prezentuje wybrane aspekty metodologii geograficznych systemów informacyjnych (GIS). Druga część przedstawia teoretyczny algorytm pozyskiwania danych i dokonywania ich wizualizacji przestrzennej. Ostatnia część omawia praktyczny przykład działania aplikacji SVT w rekrutacji kandydatów do pracy. Prototypowe narzędzie zostało skonstruowane przy użyciu pakietu MS Excel i języka Visual Basic for Applications (VBA). Zaprezentowano także koncepcję rozszerzenia funkcjonalności SVT przy użyciu technologii sieci semantycznej w celu rozpoznawania źródeł i typów danych w celu automatyzacji konstruowania wizualizacji
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2013, Nr 1 (27), s. 67-82
Keywords: data visualization; spatial information systems; business information systems; wizualizacja danych; przestrzenne systemy informacyjne; systemy informacyjne biznesu