Mobilność międzynarodowa polskich menedżerów - Przytuła, Sylwia (International mobility of Polish managers, 2013)
Ze względu na umiędzynarodowienie polskich przedsiębiorstw zasadne jest przyjrzenie się skłonności kadry menedżerskiej do podejmowania działalności i rywalizacji na globalnym rynku pracy. Celem niniejszego artykułu o charakterze teoretyczno−empirycznym jest zatem próba oceny mobilności polskich menedżerów, czyli ich skłonności do zmiany miejsca pracy poza krajem macierzystym. Osnowę teoretyczną stanowi omówienie znaczenia mobilności dla współczesnych korporacji. Empiria odnosi się do badań własnych autorki (są to wywiady telefoniczne oraz opinie ekspertów), przeprowadzonych na potrzeby m.in. tego artykułu. W opracowaniu prezentowane są także wyniki eksploracji innych badaczy podejmujących tę tematykę. (abstrakt oryginalny)
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2013, Nr 1 (7), s. 40-60
Keywords: mobilność; migracje; polski menedżer; ekspatriant; mobility; migration; Polish manager; expatriate