Wałbrzyski Park Wielokulturowy Stara Kopalnia jako przykład ochrony górniczego dziedzictwa poprzemysłowego - Augustyn, Agata (Wałbrzych Multicultural Park of Old Mine - on the preservation of mining heritage of postindustrial city, 2013)
Artykuł traktuje o działaniach związanych z zachowaniem górniczego charakteru Wałbrzycha w kontekście ochrony dziedzictwa przemysłowego w zestawieniu z lokalną historią i tożsamością kulturową miasta poprzemysłowego. Praca zawiera opis działań związanych z ewidencją i badaniami nad lokalnym zasobem zabytków techniki, koncepcji funkcjonowania Ośrodka Dawnej i Nowej Techniki Górniczej oraz założenia planów utworzenia Muzeum Przemysłu i Techniki w dawnej kopalni "Julia". Autorka prezentuje plany wynikające z projektu adaptacji byłej kopalni na Park Wielokulturowy. Dochodzi do wniosku, że założenia ochrony lokalnej spuścizny historycznej są w zasadzie analogiczne do koncepcji zachowania dziedzictwa przemysłowego miasta z lat 90. XX wieku. (abstrakt oryginalny)
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2013, Nr 1 (7), s. 132-146
Keywords: ochrona dziedzictwa przemysłowego; Wałbrzych; Muzeum Przemysłu i Techniki; Park Wielokulturowy Stara Kopalnia; preservation of industrial heritage; Museum of Industry and Technology