Badanie zależności pomiędzy handlem zagranicznym a PKB z wykorzystaniem modelu VAR oraz przyczynowości Grangera - Pisarski, Marcin (Relationship between foreign trade and GDP: VAR model and granger causality, 2013)
W pracy podjęto temat analizy wpływu stopy wzrostu eksportu i stopy wzrostu importu na stopę wzrostu PKB. Wymieniono kanały, jakimi handel zagraniczny może oddziaływać na PKB, oraz za pomocą równania dochodu narodowego opisano teoretyczny wpływ handlu na PKB. Ukazano różnice w możliwościach wzrostu PKB między gospodarką zamkniętą a gospodarką otwartą na handel. Celem badawczym było udowodnienie przyczynowości pomiędzy stopami wzrostu handlu zagranicznego a stopą wzrostu PKB. Do osiągnięcia celu zastosowano model wektora autoregresji (VAR) oraz przyczynowość Grangera. Obiektem badań była gospodarka USA. Dowiedziono m.in., że eksport jest przyczyną (Grangera) PKB, a także że import i PKB wpływają (w sensie Grangera) na siebie wzajemnie
Ekonometria = Econometrics, 2013, Nr 4 (42), s. 103-116
Keywords: VAR; Granger; przyczynowość; PKB; handel zagraniczny; causality; GDP; international trade