Ontology of input validation attack patterns on web applications - Akinwale, Adio; Shonubi, Joseph; Adekoya, Adebayo; Sodiya, Adesina; Mewomo, Tosiu (Business Informatics, 2013)
Aplikacje internetowe są głównym celem włamań, a błędy wejściowe użytkowników internetowych prowadzą do poważnych luk w bezpieczeństwie. Wiele aplikacji internetowych zawiera takie błędy, co czyni je podatnymi na zdalnie przeprowadzane ataki niepoprawnymi danymi wejściowymi (input validation attacks), takie jak: SQL Injection, wstrzykiwanie poleceń, metaznaków, łańcuchy formatujące, skrypty międzyścieżkowe (path traversal scripting) i skrypty międzyserwerowe (cross site scripting). W niniejszym artykule przedstawiamy ontologię do reprezentacji wzorców ataków niepoprawnymi danymi wejściowymi. Prezentowana ontologia opiera się na indywidualnych podklasach, właściwościach oraz odwróconych właściwościach funkcjonalnych, domenach i zakresach wzorców ataków niepoprawnymi danymi wejściowymi. Ontologia jest implementowana i interpretowana przez język tworzenia aplikacji internetowych OWL (Ontology Web Language)
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2013, Nr 4 (30), s. 11-23
Keywords: input validation attacks; patterns; ontology; web application; wzorce; ontologia; aplikacje internetowe