A model of transition from quality management systems to knowledge management systems in software developing organizations - Chrabiński, Karol (Business Informatics, 2013)
Celem artykułu jest prezentacja modelu przejścia od systemów zarządzania jakością do systemów zarządzania wiedzą w organizacjach wytwarzających oprogramowanie. Metodologia skupia się na zaprezentowaniu komponentów modelu przejścia od systemów zarządzania jakością do systemów zarządzania wiedzą. Artykuł definiuje model przejścia od systemów zarządzania jakością zgodnych z wymaganiami międzynarodowego standardu ISO 9001 uzupełnionymi o zalecenia ich stosowania, które są podane w normie ISO/IEC 90003:2004. Model składa się z czterech procesów i pięciu elementów, traktowanych jako rezultat wdrożenia tych procesów. W tekście wskazano, jak elementy systemu zarządzania jakością mogą być użyte w implementacji systemu zarządzania wiedzą w takich procesach, jak jej lokalizacja i pozyskiwanie
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2013, Nr 4 (30), s. 115 -133
Keywords: management; knowledge localisation; knowledge acquisition; quality management systems; software developing organisation; zarządzanie wiedzą; lokalizacja wiedzy; pozyskanie wiedzy; systemy zarządzania jakością; organizacje wytwarzające oprogramowanie