Modelling of a computer integrated manufacturing and management system as a tool of organization improvement - Lewoc, Jozef B.; Izworski, Antoni; Skowroński, Sławomir; Chomiak-Orsa, Iwona (Business Informatics, 2013)
W artykule przedstawiono rozważania dotyczące tworzenia architektury zintegrowanych systemów zarządzania i produkcji, wykorzystujących rozwiazania wewnętrznych sieci metropolitarnych do procesów kontroli oraz monitoringu. Systemy tego typu powinny elastycznie reagować na potrzeby informacyjne użytkowników. Jednak tworzenie takich rozwiązań jest niezwykle trudne ze względu na silny związek procesów produkcyjnych z procedurami technologicznymi. W artykule zaprezentowano wstępne wyniki badań zrealizowanych przez zespół analityków − wolontariuszy, którzy przeprowadzili wstępne symulacje związane z zaprojektowaniem zmian w systemie kontroli oraz zarządzania produkcją w dużej firmie produkcyjnej. Do oceny poprawności zaprezentowanego rozwiązania przyjęto założenia, że modelowana sieć jest procesem ograniczonym w obszarze liczby użytkowników i zakresu dostarczanych mediów doprocesów wytwórczych. Artykuł prezentuje stadium przypadku, opracowane jako modelowe rozwiązanie dla zarządzania procesami produkcyjnymi w jednej z polskich firm wdrażających rozwiązania sieci rozległych
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2013, Nr 4 (30), s. 226-239
Keywords: manufacturing; management; network; performance; modelling; produkcja; zarządzanie; sieci rozległe; wydajność; modelowanie