Przyrząd do bezinwazyjnego pomiaru fali tętna krwi - Kosek, Jacek (Noninvasive blood preasure waveform measuring device, 2008)
W pracy przedstawiono metodę bezinwazyjnego pomiaru fali tętna krwi czujnikiem pneumatycznym oraz budowę prototypu przyrządu do pomiaru, rejestracji i analizy tej fali
Keywords: pneumatyczny czujnik ciśnienia; fala tętna krwi; wzmacniacz typu dysza-przysłona; tętno krwi; krew; urządzenia pomiarowe