Metoda oceny ryzyka realizacji oprogramowania do wspomagania działalności przedsiębiorstwa na przykładzie oprogramowania typu open source - Kieruzel, Magdalena (The risk assessment method as a support for IT enterprise management using open source projects as an example, 2014)
W artykule zaprezentowana została idea i konstrukcja programowa oryginalnego systemu waluacji ryzyka realizacji oprogramowania, oparta na adaptacji podejścia VaR. Przedstawione zostały zagadnienia analizy ryzyka realizacji oprogramowania, oryginalna propozycja modelu oceny ryzyka produkcji oprogramowania, metoda oceny ryzyka w projektach informatycznych, jak też weryfikacja modelu. W artykule zostały uwzględnione w szczególności: duża zmienność otoczenia, wieloetapowy charakter działań przy udziale dużej liczby osób, duża złożoność i trudności w ustrukturyzowaniu zadań, niedostatecznie zaawansowane metodyki realizacji projektów informatycznych
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2014, Nr 1 (31), s. 259-268
Keywords: projekt informatyczny; Value at Risk; wartość zagrożona; wartość ryzykowana; metoda oceny ryzyka; IT project; risk assessment method