Badania i ocena kinetyki filmu łzowego za pomocą interferometrii - Szczęsna, Dorota (Measurement and evaluation of the tear film kinetics using interferometry, 2008)
W rozprawie doktorskiej przedstawiono nieinwazyjną, interferencyjną, ilościową metodę oceny jakości i stabilności w czasie powierzchni filmu łzowego na rogówce oka, różnych materiałach soczewek kontaktowych i po zastosowaniu sztucznych łez
Keywords: interferometria; transformata Fouriera; interferometr LS; współczynnik korelacji; break-up time; film łzowy; build-up time