Zarządzanie finansami w samorządzie gminnym wobec wyzwań nowego zarządzania publicznego - Nogalski, Bogdan; Kozłowski, Andrzej (Finance management in communeself-government in the face of challenges of new public management, 2013)
Obserwowane dysproporcje w rozwoju samorządów gminnych wskazują na wiele czynników determinujących rozwój, wśród których, wobec jednolitego systemu uprawnień, duże znaczenie mają kompetencje organów uchwałodawczych i kwalifikacje radnych. Obok decydowania o konkretnych rozstrzygnięciach (np. uchwalania planu dochodów i wydatków czy budżetu, określania wysokości stawek podatkowych, decydowania o inwestycjach i sposobie pozyskania dodatkowych zasobów finansowych), radni konstruują też sformalizowany system kształtujący proces zarządzania, czyli uchwalają procedury wypracowywania decyzji
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2013, Nr 4 (17), s. 22-29
Keywords: samorząd gminny; finanse; radni; commune self-government; finance; councillors