Zastosowanie funkcji informacyjnej pytania w doskonaleniu analizy ankiet wykorzystywanych w przedsiębiorstwach - Zięba, Anna (Application of the Item Information Function to improve the analysis of questionnaires used in companies, 2013)
W artykule przybliżono zagadnienie bardzo istotne z punktu widzenia badań społecznych. Skupiono uwagę na analizie pytań wielokategorialnych. Zaprezentowano część teorii o modelach typu IRT, mianowicie zagadnienie funkcji informacyjnej pytania, funkcji kategorialnej odpowiedzi, krzywej charakterystycznej kategorii. W odniesieniu do wielokategorialnych modeli odpowiedzi przedstawiono różne podejścia do tego problemu. Wszelkiego rodzaju zależności starano się prezentować na wykresach. Dodatkowo szczególną uwagę zwrócono na interpretację owych wykresów i uzyskanych wyników
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2013, Nr 4 (17), s. 219-229
Keywords: funkcja informacyjna pytania; modele wielokategorialne; model PCM; Item Information Function; Polytomous Models; Partial Credit Model