Cross-national correspondence analysis of generational differences in the perception of work conditions - Dziechciarz, Józef; Grześkowiak, Alicja; Stanimir, Agnieszka (Analiza korespondencji pokoleniowych różnic postrzegania warunków pracy w wybranych krajach, 2014)
Celem artykułu jest weryfikacja hipotezy o istnieniu różnic pokoleniowych w postrzeganiu warunków i jakości pracy. Wybrany zakres badania odpowiada przeprowadzonym na rynku pracy spostrzeżeniom, że szczególną uwagę należy kierować na dwie grupy wieku osób pracujących: najmłodszych i najstarszych. Najwyższa stopa bezrobocia w UE jest obserwowana wśród najmłodszych osób, które napotykają wiele przeszkód na drodze z wynikami analiz subiektywnych opinii uczestników rynku pracy w celu uzyskania całościowego spojrzenia na sytuację. Przeprowadzono analizę opinii młodych i starszych Europejczyków, biorąc pod uwagę zróżnicowanie przestrzenne. Przeanalizowano opinie o obecnej pracy podane przez respondentów European Social Survey. Opinie dotyczyły między innymi: różnorodności wykonywanej pracy (brak monotonii), możliwości uczenia się nowych rzeczy w pracy, relacji między wysiłkiem wkładanym w wykonanie pracy a wynagrodzeniem, możliwości uzyskania pomocy ze strony współpracowników i innych. Artykuł prezentuje wyniki analizy korespondencji, której użyteczność jest uzasadniona ze względu na skalę pomiaru rozpatrywanych zmiennych
Ekonometria = Econometrcis, 2014, Nr 1 (43), s. 87-100
Keywords: the perception of work conditions; correspondence analysis; younger and older generation; postrzeganie warunków pracy; analiza korespondencji; młodsze i starsze pokolenie