Polsko-niemiecki rynek pracy po 1 maja 2011 r.– analiza sytuacji, skutki i prognozy - Jakubowska, Joanna (Polish-German labour market after May 1, 2011 – analysis of the situation, implications and forecasts, 2011)
Otwarcie niemieckiego rynku pracy po maksymalnym, siedmioletnim okresie przejściowym stanowi realizację swobody przepływu osób, która uznana została za fundamentalną zasadę wewnętrznego rynku Unii Europejskiej. Celem opracowania jest analiza sytuacji niemieckiego i polskiego rynku pracy, a także skutków, jakie mogą dotknąć oba kraje po pierwszym maja 2011 r.
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 4 (16), s. 168-179
Keywords: bezrobocie; Polska; rynek pracy; swoboda przepływu osób; Niemcy; Unia Europejska; labour market; Poland; Germany; European Union