Współpraca energetyczna Unii Europejskiej i Federacji Rosyjskiej na tle unijnej polityki energetycznej - Szmaciarski, Artur (Energy cooperation of the European Union and the Russian Federation against the background of EU energy policy, 2011)
Polityka energetyczna UE jest jeszcze stosunkowo młodym tworem. Od jej realizacji zależeć będzie kształt rynku energii w Europie i poza nią. Obecnie priorytetem jest inwestowanie w źródła odnawialne i zabezpieczenie przyszłych dostaw ropy naftowej i gazu ziemnego. Niebagatelne znaczenie mają tu stosunki z Federacją Rosyjską, głównym dostawcą surowców dla Europy. Współpraca tych dwóch partnerów w dziedzinie energetyki dopiero niedawno doczekała się ram prawnych. W najbliższych latach będzie ona bez wątpienia jednym z najważniejszych tematów rozmów pomiędzy dyplomatami Unii Europejskiej i Federacji Rosyjskiej
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 4 (16), s. 211-225
Keywords: polityka energetyczna Unii; współpraca energetyczna; struktura zaopatrzenia Unii w surowce energetyczne; EU energy policy; energy cooperation; the structure of the EU supplies of energy resources