Społeczne i kulturowe aspekty sukcesu przedsiębiorstw – społeczna efektywność organizacji - Zbierowski, Przemysław (Social and cultural aspects of enterprise’s success – corporate social performance, 2014)
We wszelkich dyskusjach i badaniach dotyczących sukcesu przedsiębiorstwa kluczowe jest określenie tego, co można uznać za sukces. Kryteria oceny efektywności przedsiębiorstw (będące podstawą definiowania sukcesu) zmieniają się w czasie, są również w silnym stopniu uwarunkowane przez czynniki otoczenia społeczno-kulturowego. W artykule opisano potrzebę szerszego, wielowymiarowego spojrzenia na efektywność przedsiębiorstw, uwzględniającego godzenie sprzeczności między różnymi kategoriami sukcesu, wpływ interesariuszy, a także wymiary efektywności, takie jak efektywność społeczna oraz dobrostan psychologiczny pracowników
Management Forum, 2014, Nr 2, s. 9-18
Keywords: sukces; efektywność; efektywność społeczna; dobrostan psychologiczny; pozytywna teoria organizacji; success; performance; social performance; psychological well being; Positive Organizational Scholarship