Identyfikacja i kształtowanie kluczowych czynników sukcesu w zarządzaniu projektami jako mechanizm zapewnienia doskonałości w podstawowych jednostkach samorządu terytorialnego w Polsce - Dolata, Magdalena (Identification and development of key success factors in project management as a mechanism to ensure excellence of local government units in Poland, 2014)
W artykule przedstawiono wyniki badań nad identyfikacją i kształtowaniem kluczowych czynników sukcesu w zarządzaniu projektami w podstawowych jednostkach samorządu terytorialnego w Polsce. U podstaw niniejszego artykułu leży założenie o istnieniu związku pomiędzy dojrzałością projektową a doskonałością zarządzania projektami. Punktem wyjścia w badaniu uczyniono specyfikę dojrzałości projektowej organizacji z perspektywy doskonałości zarządzania projektami. Relacje pomiędzy tymi czynnikami a poziomami dojrzałości projektowej badanych jednostek poddano weryfikacji, co pozwoliło wyznaczyć czynniki mające istotny wpływ na poziom doskonałości w zarządzaniu projektami w organizacji. Badaniem zasadniczym objęto 1900 podstawowych jednostek samorządu terytorialnego w Polsce. Postępowanie badawcze oparte na ustandaryzowanym kwestionariuszu ankietowym z wyskalowanymi odpowiedziami pozwoliło na uzyskanie kwantytatywnych wyników, umożliwiających wyprowadzenie ogólnych wniosków i konkluzji
Management Forum, 2014, Nr 2, s. 72-83
Keywords: dojrzałość projektowa; zarządzanie projektami; doskonałość w zarządzaniu projektami; kluczowe czynniki sukcesu w zarządzaniu projektami; project management; project maturity model; critical success factors in project management