Zaangażowanie pracownika w procesie doskonalenia organizacji - Jaremczuk, Kazimierz (Engagement of the employee in the process of organisation advancement, 2014)
Zaangażowanie pracownika w procesie doskonalenia organizacji, jak i jej wszelkich struktur, kształtowane jest nie tylko przez argumenty racjonalne, lecz również przez sferę emocjonalną pracownika. D. Goleman przyznaje priorytetowe znaczenie, zwłaszcza sferze emocjonalnej, twierdząc, że emocje wskazują nam właściwy kierunek i dopiero gdy go zaakceptujemy, możemy najlepiej wykorzystać zdolności chłodnego, logicznego myślenia. Stanowisko D. Golemana skłania do refleksji oraz stanowi zasadniczą przesłankę dociekań w niniejszym artykule. Szczególnie rozpatruje się zagadnienie rozpoznania argumentów uzasadniających pogląd, że doskonałość to zgodność w różnorodności, którą to różnorodność syntetyzują akty decyzyjne pracownika oraz jego współpracowników
Management Forum, 2014, Nr 3, s. 17-25
Keywords: doskonalenie organizacji; różnorodność; zaangażowanie pracowników; organizational improvement; diversity; employee engagement