Zdolność jednostek samorządu terytorialnego z obszaru województwa dolnośląskiego do obsługi zobowiązań - Werwińska, Agnieszka (The ability of territorial self-government units of the Lower Silesian Voivodeship to pay their liabilities, 2014)
Celem artykułu jest próba określenia skutków zastosowania nowego limitu długu jednostek samorządu terytorialnego, wprowadzonego ustawą o finansach publicznych z 2009 r., na zdolność jednostek samorządu terytorialnego z obszaru województwa dolnośląskiego do zaciągania zobowiązań finansowych. Okresem analiz objęte zostały lata 2007- -2012. Na potrzeby analiz określone zostały limity obsługi długu jednostek samorządu terytorialnego z obszaru województwa dolnośląskiego zgodnie ze starą i nową formułą. W efekcie ustalono, iż zastosowanie nowego limitu długu w analizowanym okresie zmniejszyłoby formalną zdolność do zaciągania zobowiązań jednostek samorządu terytorialnego z obszaru województwa dolnośląskiego. Jednocześnie najniższą zdolność kredytową zrealizowałyby powiaty ziemskie, a najwyższą miasta na prawach powiatów
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2014, Nr 2 (19), s. 56-67
Keywords: zdolność jednostek samorządu terytorialnego do zaciągania zobowiązań; limit długu jednostek samorządu terytorialnego z obszaru województwa dolnośląskiego; indywidualny wskaźnik zadłużenia; ability of self-government voivodeships to incur liabilities; debt limit of self-government units from the Lower Silesian Voivodeship; individual debt ratio