Konstrukcja instrumentu zabezpieczającego przed niekorzystnym wpływem niekatastroficznego ryzyka pogodowego - Michalak, Dorota (Construction of hedging instrument against adverse effects of not catastrophic weather risk, 2014)
Na świecie pogodowe instrumenty pochodne odgrywają istotną rolę przy zabezpieczaniu firm branży energetycznej. To właśnie ta branża była prekursorem stosowania derywatów pogodowych, a ich stworzenie było naturalną odpowiedzią na popyt. Celem artykułu jest odpowiedź na pytanie, czy przedsiębiorstwa branży energetycznej w Polsce również narażone są na negatywne oddziaływanie niekatastroficznego ryzyka pogodowego oraz jak mógłby wyglądać instrument niwelujący wpływ panujących warunków atmosferycznych, zabezpieczający przychody tej branży. Z przeprowadzonego badania ekonometrycznego wynika, że warunki pogodowe mają istotny wpływ na przychody firm branży energetycznej
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2014, Nr 3 (3), s. 94-112
Keywords: derywaty pogodowe; zarządzanie ryzykiem pogodowym; wpływ warunków atmosferycznych; branża energetyczna; weather derivatives; weather risk management; impact of weather conditions; energy sector