Niedofinansowanie ochrony zdrowia w Polsce – wybrane problemy - Kubów, Adam (Underfunding of health care in Poland – selected problems, 2013)
W Polsce w 2011 r. udział wydatków na ochronę zdrowia w PKB kształtował się na poziomie 6,9%. Był to udział niemal dwukrotnie niższy niż w wielu innych krajach europejskich, np. we Francji, w Niemczech i w Holandii, charakteryzujących się także znacznie wyższym poziomem PKB. W artykule zostały przedstawione zarówno skutki niedofinansowania ochrony zdrowia w Polsce, jak i wybrane rozwiązania mające na celu pokonywanie bariery braku środków. Można ich upatrywać m.in. w większym pozyskiwaniu środków z sektora przedsiębiorstw, wykorzystywaniu zasady współpłacenia za usługi medyczne czy upowszechnianiu prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych, jak i w realizacji polityki zdrowotnej nastawionej na efektywność. (abstrakt oryginalny)
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2013, Nr 2 (8), s. 45-67
Keywords: ochrona zdrowia; niedofinansowanie; dostępność świadczeń; nowe środki; efektywność; health care; underfunding; availability of services; new measures; efficiency