Symulacyjne badanie szybkości zbieżności rozkładu statystyk do rozkładu normalnego - Wywiał, Janusz L.; Krzciuk, Małgorzata; Mierzwa, Michał (Simulation analysis of convergence of sample mean distribution to normal distribution, 2013)
Z centralnych twierdzeń granicznych wiadomo, że rozkład średniej z próby jest zbieżny do rozkładu normalnego. Problemem jest jednak ocena szybkości tej zbieżności. Tym zagadnieniem zajmują się autorzy podręczników z rachunku z prawdopodobieństwa, por. np. Krzyśko [2000]. W niniejszej pracy zaproponowano symulacyjne badanie tego problemu. W tym celu generowano rozkład średniej arytmetycznej z próby losowanej z populacji o rozkładzie wykładniczym. Rozbieżność między dystrybuantą empiryczną i teoretyczną była oceniana m.in. za pomocą znanej statystyki Kołmogorowa. Otrzymane w pracy wyniki mają stanowić przyczynek do metod wnioskowania o parametrach populacji na podstawie statystyk wyznaczanych z prób, które niekoniecznie są prostymi próbami losowanymi zwrotnie
Śląski Przegląd Statystyczny = Silesian Statistical Review, 2013, Nr 11 (17), s. 201-208
Keywords: rozkład średniej z próby; szybkość zbieżności; rozkład normalny; sample mean distribution; normal distribution; convergence of sample mean distribution