Renta hipoteczna a odwrócony kredyt hipoteczny na rynku polskim - Marciniuk, Agnieszka (Reverse annuity contract and reverse mortgage on the Polish market, 2014)
Renta hipoteczna i odwrócony kredyt hipoteczny są różnymi i konkurencyjnymi produktami, często mylnie ze sobą utożsamianymi. Celem artykułu jest porównanie produktów, przedstawienie ich istoty, sposobu obliczania wielkości otrzymywanego świadczenia w uogólnionym przypadku oraz omówienie wad i zalet. Ponadto uwzględniona jest możliwość wypłacania tzw. rent małżeńskich, gdy oboje małżonkowie żyją oraz gdy jedno z nich umiera. Badaniu poddana jest wysokość renty hipotecznej w sytuacji, gdy dalsze czasy trwania życia małżonków są niezależne. Rozpatrzone są różne przypadki rent ze względu na czas ich otrzymywania oraz liczbę osób przystępujących do kontraktu. Narzędziem służącym do wyznaczenia świadczeń są renty życiowe i renty pewne. W obliczeniach jest uwzględniona stała stopa procentowa i tablice trwania życia z 2012 r.
Śląski Przegląd Statystyczny = Silesian Statistical Review, 2014, Nr 12 (18), s. 253-272
Keywords: renta hipoteczna; odwrócony kredyt hipoteczny; renta życiowa; status wspólnego życia; status ostatniego przeżywającego; reverse annuity contract; reverse mortgage; life annuity; status of the commonlife; status of the last surviving