Definicja struktury reprezentacji wiedzy w podsystemie controllingu zintegrowanego systemu informatycznego zarządzania - Chojnacka-Komorowska, Anna; Hernes, Marcin (Definition of a knowledge structure in controlling sub-system of integrated management information system, 2014)
W artykule przedstawiono problematykę dotyczącą reprezentacji wiedzy w podsystemie controllingu zintegrowanego systemu informatycznego zarządzania. Struktura wiedzy może okazać się przydatna na przykład w celu porównania heterogenicznej wiedzy wygenerowanej w wyniku zastosowania różnych metod analizy, a w konsekwencji rozwiązywania konfliktów tej wiedzy, co może mieć pozytywny wpływ na proces podejmowania decyzji. W pierwszej części artykułu dokonano charakterystyki podsystemu controllingu. Następnie zdefiniowano formalną strukturę reprezentacji wiedzy w tym podsystemie. W końcowej części artykułu przedstawiono przykład wykorzystania zdefiniowanej struktury wiedzy w rozwiązaniach praktycznych związanych z funkcjonowaniem prototypu podsystemu controllingu w przedsiębiorstwie funkcjonującym w branży finansowej, które w swojej działalności zajmuje się oddłużaniem szpitali.
Ekonometria = Econometrics, 2014, Nr 4 (46), s. 163-174
Keywords: zintegrowane systemy informatyczne zarządzania; podsystem controllingu; struktura wiedzy; integrated management information systems; controlling sub-system; knowledge conflicts