System sterowania procesem mieszania w produkcji jogurtów smakowych oparty na sterowniku PLC - Chwietczuk, Paweł; Lipiński, Seweryn; Syroka, Zenon (PLC-based system of controlling the mixing process in the production of flavored yogurt, 2015)
Artykuł opisuje system sterowania produkcją jogurtów smakowych. Cechą charakterystyczną opisanego systemu jest to, że jego sterowanie i kontrola bazują na sterowniku PLC (Programmable Logic Controller). Jest on również wykorzystywany przy sterowaniu procesem mycia. Do sterownika podłączony jest dotykowy panel operatorski LCD, na którym wyświetlane są informacje i komunikaty dotyczące procesu produkcji, w tym informacje o błędach oraz sygnalizacja awarii oraz braku wykorzystywanych składników. Za pomocą tego panelu dokonuje się wszelkich wyborów, w tym trybu pracy (produkcji/ mycia), jak też zmian ustawień, przykładowo tych dotyczących ilości dostarczanych surowców. Opracowany system sterowania jest rekonfigurowalny i rozszerzalny. Podstawa opisanego rozwiązania chroniona jest zgłoszeniem patentowym; artykuł zawiera opis rozszerzony i uszczegółowiony
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2015, Nr 1 (16), s. 19-26
Keywords: automatyzacja produkcji; sterowniki PLC; produkcja jogurtu; automation of production; yogurt production