Wartość godziwa a zasada wiarygodności sprawozdań finansowych - Król, Danuta (Fair value vs. the principle of credibility of financial statements, 2015)
Jednym z nowych i fundamentalnych paradygmatów Międzynarodowych Standardów Rachunkowości jest zastosowanie wyceny bilansowej według wartości godziwej wszędzie tam, gdzie wycena ta może nadać sprawozdaniu finansowemu charakter prognozy. Wartość godziwa, w przeciwieństwie do historycznej ceny nabycia, odzwierciedla przyszłe korzyści ekonomiczne, jakie właściciel danego składnika majątkowego osiągnie z tytułu jego posiadania. Głównym celem artykułu jest próba oceny wartości godziwej z punktu widzenia nadrzędnych zasad rachunkowości oraz jej wpływu na system informacyjny jednostek. W artykule podjęto próbę odpowiedzi na pytanie, w jakim stopniu wycena według wartości godziwej umożliwia użytkownikom sprawozdań finansowych należytą ocenę sytuacji finansowo- majątkowej jednostki gospodarczej, ze względu na fakt, że wartości godziwe są ustalane na podstawie szacunków opartych na pewnych założeniach. Rachunkowość, jako kluczowy element systemu finansowego, powinna bowiem w wysokim stopniu gwarantować, że dane przez nią prezentowane są wiarygodne, prawidłowe i godne zaufania
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2015, Nr 1 (22), s. 78-88
Keywords: wartość godziwa; zasada wiarygodności sprawozdań finansowych; fair value; the principle of credibility of financial statements