Konsekwencje zmian ulgi prorodzinnej w polskim systemie podatkowym - Mazurek, Edyta (Effects of changes in the Pro-family Tax Relief in The Polish Tax System, 2015)
W polskim systemie podatkowym od 2007 r. obowiązuje ulga z tytułu wychowywania dzieci, z której korzysta prawie 17% podatników. Jest to jedna z najwięk-szych finansowo obowiązujących ulg od podatku. Bezdyskusyjnie stanowi ona dużą pomoc rodzinom wielodzietnym, co w sytuacji kiedy Polska boryka się z problem demo-graficznym ma ogromne znaczenie. Począwszy od 2012 r. ulga na dzieci ulega sukcesyw-nym modyfikacjom. Głównym celem artykułu jest statystyczna analiza konsekwencji wprowadzanych zmian na wpływy do budżetu państwa z podatku PIT, progresywność systemu podatkowego, poziom redystrybucji dochodów oraz sprawiedliwość podatkową
Śląski Przegląd Statystyczny = Silesian Statistical Review, 2015, Nr 13 (19), s. 161-176
Keywords: ulga na dzieci; podatek dochodowy; progresywność podatkowa; sprawiedliwość podatkowa; personal income tax; statutory tax rate; child tax credit; the progressivity index; tax fairness